Het is avond en
ik beklim het trapje van Huize Nayau. Ik loop over het terras, door het portaal
(zonder te hoeven bukken) en ik sta in de woonkamer in het huis van de meest
vriendelijke mensen die er zijn. De oudere huizen hier zijn gemaakt van
oersterk, tropisch hardhout en kunnen zo honderd jaar blijven staan, mits er
iemand in wil wonen. Tegenwoordig bouwen de meeste Indonesiërs hun huizen van
beton en tegels maar Pak Nayau is van plan het nieuwe huis (pal naast het oude
huis) volgens traditionele, architectonische richtlijnen te bouwen. Dat
betekend veel hout en weinig beton.
Hoewel het huis
een traditionele vorm heeft staat er toch een Samsung flat screen tv in de
huiskamer. Una, met twee jaar de jongste van het gezin, zit foto’s te kijken op
de Ipad en Darius, met 25 jaar de oudste zoon, speelt een liedje op zijn
Blackberry. Sian (8 jaar) zit zijn knikkers na te tellen. Moeder en oma zitten
te koken in de keuken en Nayau is de boekhouding aan het doen.
In de anders zo
welriekende huiskamer hangt nu een penetrante lucht die wat weg heeft van de
geur van benzine. Misschien staat er achter het huis wel een motor met een
lekkende tank… Ik neem een kijkje in de keuken en ik ontdek dat wat ik ruik
niet afkomstig is van een kapotte motorfiets. Naast de afwasteil ligt namelijk
een grote zak met rijpe doerians.
Voor de trouwe
lezer die nog nooit van een Doerian gehoord heeft moet weten dat het een vrucht
is ter grote van een kokosnoot. De schil is bedekt met harde, puntige stekels
en is groen van kleur. In de vrucht zelf zitten verschillende compartimenten,
elk compartiment bevat vier of vijf pitten die omhuld zijn met een beige vruchtvlees.
Het is deze substantie die zo gewild is bij de Indonesiërs, die de doerian
liefkozend ‘Koning der Vruchten’ noemen.
De doerian is
berucht. Niet in de laatste plaats omdat de vrucht enorm stinkt. Het is een
soort mengeling van benzine en munster-kaas. De lucht is zo sterk dat het in
bussen en officiële gebouwen vaak verboden is om een doerian bij je te hebben.
Op de markt zijn doerians vaak erg prijzig, maar hier in Tembak beginnen ze net
rijp te worden.
‘Wil je een
stukje?’ vraagt Pak Nayau grijnzend. ‘Misschien een heel erg klein stukje.’ zeg
ik. Beverig neem ik een heel erg klein stukje uit een geopende doerian. Ze
zeggen dat iemand die een doerian heeft gegeten vijf weken lang uit zijn mond
blijft stinken. Dan kan het nog net, want Maria komt pas over zes weken. Ik
stop het stukje in mijn mond. Het vruchtvlees heeft de structuur van avocado.
De smaak is een stuk lastiger te omschrijven… Ik denk dat als je twee verse
haringen, een overrijpe mango en een teentje knoflook in de mixer doet, je een
prutje krijgt dat nagenoeg dezelfde smaak heeft als de doerian.
De Indonesiërs
kijken gespannen toe hoe ik op het stukje kauw. ‘Vind je het lekker?’ vragen
ze. ‘Voortreffelijk!’ antwoord ik. Ik neem een groter stuk. De mensen lachen en
pellen een nieuwe Doerian open. ‘Janse,’ zegt Pak Nayau, ‘misschien is het
beter als je eerst je rijst eet voordat je nog meer doerian eet. Op een lege
maag krijg je anders te veel gasontwikkeling.’ Gehoorzaam nuttig ik mijn
avondeten: rijst met groente en als extraatje aardappelkoekjes. Het smaakt
allemaal erg lekker maar ik kijk uit naar de eerstvolgende hapjes doerian.
Samen met Sian
zit ik even later in de keuken voor het toetje een tweede doerian op te
peuzelen. Dan komt Agung binnen, mijn steun en toeverlaat hier die alles voor
mij regelt. ‘Ben je doerian aan het eten? Vind je het lekker? Geweldig, ik ben
ook dol op doerian. Misschien gaan we morgen wel op zoek naar verse doerians in
het andere dorp. Hier zijn ze nog niet rijp.’
Terwijl ik verder
eet kijk ik toe hoe Nayau en Agung een fles vullen met een heldere, kleurloze
vloeistof. ‘Is dat arak? Mag ik daar wat van?’ vraag ik.
‘Oh nee, zeker
niet. Je moet nooit alcohol drinken na het eten van een doerian. Dat is
dodelijk.’ zegt Agung, ‘Daarom wilde ik ook geen doerian. Ik wil arak drinken.’
‘Ai, hoe lang duurt het voordat ik Arak mag drinken?’ vraag ik. ‘In mijn geval
zou ik drie uur wachten. In jouw geval zou ik vanavond helemaal niets drinken,
ik zou ook geen medicijnen innemen als ik jou was.’
" Ik denk dat als je twee verse haringen, een overrijpe mango en een teentje knoflook in de mixer doet, je een prutje krijgt dat nagenoeg dezelfde smaak heeft als de doerian."
BeantwoordenVerwijderenDat klinkt nou niet als een smaak die naar meer smaakt. Geef mij dan maar een lekker glaasje arak! (hoe smaakt arak?)
Arak wordt gemaakt van rijst maar smaakt als een soort wodka. Tijdens festiviteiten (zoals bv. een huwelijk) wordt er altijd veel arak gedronken. Soms eindigt dat in vechtpartijen. Gelukkig vinden die altijd plaats in andere dorpen.
BeantwoordenVerwijderenPS: ik vind het altijd leuk om reacties te lezen!
Hoi Janse. Maria heeft mij je link gestuurd naar je site, omdat ik ook van plan ben die kant op te gaan. Heel leuk om te lezen!
BeantwoordenVerwijderenPs: je vriendinnetje gaat echt door vuur om naar je toe te komen. Echt heel lief om te zien.